Warning: Creating default object from empty value in /home/tarmenis/public_html/ro/modules/mod_bowslideshow/helper.php on line 48
Vsmart Extensions

Agentia De Plati Pentru Dezvoltare Rurala Si PescuitUniunea Europeana Romania

Vizitatori

Avem 15 vizitatori online
Fenes

Intrarea în traseu turistic se face spre localitatea Feneş, şi apoi. Drumul, trecând printre livezi şi fâneţe, merge aproape paralel cu Rîul Lung. După circa 2,5 km, intrăm în localitatea Feneş, înconjurată de livezi. Străbatem uliţa principală până la capătul satului, apoi trecem pe malul drept, urmînd drumul construit pe vechiul traseu al căii ferate forestiere, pînă în punctul “Lupu”. Apoi se ajunge la confluenţa Râului Lung cu Râul Alb.

În continuare se merge către nord-est pe sub Tâlva Poienii (720 m altitudine). Urmăm îndeaproape firul văii. Versanţi abrupţi şi împăduriţi, din care ici şi colo apar râpe ce dau la iveală straturi groase de gresii şi şisturi negre, sfârşesc brusc în lunca rîului. Valea este relativ strîmtă şi îmbrăcată în mantia pădurii de foioase. La 6 km, de la şoseaua naţională, trecând pe stînga apei si după alţi 9 km pădurea face loc treptat păşunii şi fîneţelor; pe nesimţite se pătrunde în mica depresiune Plopu, unde sălaşele se înmulţesc pe versanţii din ce în ce mai despăduriţi.

Mergând în continuare către est, după încă 1,5 km se ajunge în localitatea Plopu (550 m altitudine), aflată la o distanţă de 13,5 km de Armeniş. Valea se îngustează din nou şi devine mai sălbatică, iar apa îşi face loc cu greu printre blocuri de stîncă. Insoţind toate meandrele Rîului Lung, ne strecurăm pe sub Vîrful Corbului (975 m). La nord de confluenţa cu Pârâul Lupului (km 17), într-o mică poieniţă, întîlnim o cabană forestieră. Mai sus, valea se îngustează, iar de la confluenţa cu Izvorul Rece, valea şi drumul nostru se îndreaptă către nord. Ajungem într-o nouă poieniţă la gura pîrîului Drăganu, unde întîlnim o cabană.

Treptat valea se lărgeşte, iar pe versanţii ei apar sălaşe. Mergand in continuare, se ajunge în Poiana Zloaba, care se întinde pînă pe versant, la circa 950 m altitudine. In Poiana Zloaba, drumul forestier ia sfîrşit. Traseul poate continua însă, către Poiana Strigoniu, pe un drum de căruţă (podit cîndva cu lemn) ce urcă în susul pîrîului Muroniu, numele Pârâului Lung în cursul superior. Către vest se înalţă Culmea Pleaşa, iar către nord, culmea pe care ne îndreptăm spre Poiana Strigoniu. Ajungând în Poiana Strigoniu (circa 1020 m altitudine) se întîlnește poteca ce vine de la Vîrciorova, pe sub Pleaşa Mică. Din Poiana Strigoniu, se poate urca în continuare spre est-nord-est şi se ajunge la Cuntu.