Warning: Creating default object from empty value in /home/tarmenis/public_html/ro/modules/mod_bowslideshow/helper.php on line 48
Vsmart Extensions

Agentia De Plati Pentru Dezvoltare Rurala Si PescuitUniunea Europeana Romania

Vizitatori

Avem 10 vizitatori online
Sat Batran

Relaţia oamenilor din aceste locuri cu divinitatea este una care glăsuieşte nu numai prin comportamentul, tradiţiile şi obiceiurile pe care le întâlnim aici ci şi prin anumite indicii arheologice în acest sens. Astfel, arheologul Mihail Macrea preciza că, la Armeniş unde pe locul numit Satul Bătrân, punctul Dâmbul Bisericii, prin cercetări de suprafaţă s-au constatat urmele unor ziduri de la o clădire care avea dimensiunea de 16x10 m. Este probabil ca, sub mantia solului, să se afle şi aici o villa rustică sau o altă construcţie romană care aşteaptă a fi studiată prin intermediul săpăturilor sistematice. Cronica parohiei spune că serviciile divine se ţineau în Sat Bătrân într-o biserică improvizată  care nu avea clopote ci toacă.

Mutându-se, locuitorii din Satul Bătrân în Armeniş şi punând bazele satului actual au ridicat în mijlocul satului o biserică din lemn care, cu timpul, a fost dărâmată şi zidită biserica actuală. Singurele lucruri rămase de la biserica de lemn sunt patru icoane mai mari cu dimensiunile de 91x52,5 cm pictate pe lemn şi reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos, Fecioara Maria cu Pruncul, Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Nicolae. Stilul bisericii este baroc, influenţat de stilul locaşurilor de cult catolice şi protestante din Banat. Planul este în formă dreptunghiulară, de biserică sală, cu latura de răsărit semicirculară iar deasupra pridvorului, de la intrarea principală în partea vestică, un turn clopotniţă înalt.